Natura i cultura al sud de Costa Barcelona

No t'ho perdis

Canyelles

Canyelles és un poble de 3.500 habitants, pintoresc i entranyable, situat en una petita vall, flanquejada per diverses elevacions (Puig de l’Àliga, Puig de les Forques i el Montgròs) i un indret estratègic per la seva condició d’enllaç entre el mar i la muntanya. El municipi està envoltat d’espais naturals protegits com són el Parc d’Olèrdola i el Parc del Garraf. És possible que l’origen de la població hagués estat en una fortificació de defensa avançada del bastió d’Olèrdola, ja que en el temps de la Marca Hispànica la riera de Canyelles que travessa el municipi era la ruta que connectava la mar amb les poblacions interiors. Avui dia aquesta riera és vorejada per la carretera comarcal C-15.canyelles

La població manté un petit nucli antic ben conservat i coronat per un castell amb vestigis medievals del segle XV i amb carrers estrets i costeruts que hi porten.

canyelles_2

Es pot fer un tranquil passseig pel nucli antic tot començant a la cruïlla de la carretera C-15 i el carrer Nou. Sovint la flaire del pa acabat de coure s’escampa pels carrers. Canyelles és coneguda a tota la comarca per la seva llarga tradició en la manufactura artesana del pa i en l’elaboració de coques. Es trenca pel carrer Major on destaquen algunes de les façanes com la de can Sàbat, al número 12, que conserva un arc de mig punt de pedra i un finestral gòtic al primer pis, amb mainell i un capitell decorat amb elements al·lusius a la verema. El carrer Major duu a la plaça del Castell. Aquesta construcció –avui propietat privada– manté una torre circular i part de la muralla amb cinc merlets. Ben a prop, es troba l’església de Santa Magdalena, ja documentada al segle XVII, que junt amb el castell formen el perfil emblemàtic de la vila. Aquest conjunt fou restaurat per Ramon Bouffard, baró de Canyelles, l’any 1858.

canyelles_3

Canyelles també és punt de partida per pujar a peu, en bici o a cavall al Puig de l’Àliga (358 m) i del Montgròs (278 m), dos miradors privilegiats de la comarca. A més a més, el municipi compta amb una sèrie de camins interiors on es poden fer petits recorrguts de natura i culturals per descobrir el paissatge verd de Canyelles.

Una activitat més per realitzar a Canyelles és la pràctica de l’escalada a les parets de la penya de l’Escofet, indret conegut com La Facu, i que es troba dins el parc d’Olèrdola.

canyelles_4

És molt recomanable visitar Viladellops, a tres quilòmetres de Canyelles, un nucli que serva tot l’encant rural. És un caseriu típic català envoltat de natura i de conreus de vinya. Destaquen la capella de Sant Joan de Viladellops, construcció romànica del segle XII, en excel·lent estat de conservació, i la torre de defensa medieval.

Es pot continuar la visita fins al conjunt monumental d’Olèrdola, un dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya. En l’alta edat mitjana, Olèrdola va tenir un paper destacat en la defensa i la repoblació de la Catalunya meridional. El conjunt forma part del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i les seves instal·lacions inclouen un centre d’interpretació, que acull una exposició i un servei de visites guiades. Les restes més destacables d’aquest conjunt són la muralla, la torre romana, habitatges ibers, una gran cisterna romana i una torre, pintures rupestres, l’església romànica i preromànica de Sant Miquel i, fora-mullares, el pla dels Albats, on es poden observar petites tombes antropomòrfiques excavades a la roca.

Amb la participació de:

GARRAF TURISME

GARRAF TURISME